6 Belangrijke redenen om bijles te nemen!

Gepubliceerd op 12 maart 2019 09:58

Over bijles nemen worden er heel veel positieve en negatieve woorden verteld. Sommige mensen zien bijlessen als een verrijking, anderen zien bijles als een noodzaak om te kunnen slagen en nog anderen zien bijles nemen als falen. 

 

Wij bij INzicht zien enkel positieve beelden als we denken aan bijlessen. Zowel positief voor de jongere als positief voor hun ouders. 

 

Hieronder geven we een aantal redenen waarom je best bijles kan starten.

Waarom is bijles belangrijk?

1. Passend onderwijs 

Elke jongere heeft zijn of haar eigen capaciteiten. De een werkt sneller dan de andere. Tegenwoordig worden klassen groter en groter. Een leerkracht geeft dezer dagen aan een 20-tal leerlingen dezelfde lessen. Al deze leerlingen krijgen deze leerstof in eenzelfde 50-minuten les. Sommige leerlingen hebben met zo'n les genoeg om de leerstof te begrijpen. Anderen hebben hier meer tijd voor nodig of hebben nog extra vragen. De leerplannen zitten vaak zo vol waardoor de leerkracht amper tijd heeft om aan de noden van elke individuele leerling te voldoen. Hierdoor worden sommige leerlingen in de steek gelaten en geraken ze achterop. Dit terwijl ze wel de capaciteiten hebben! 

Door bijles te nemen, krijgt de leerlingen de tijd en de ruimte om te werken aan zijn of haar vragen. Er wordt gewerkt naar de capaciteiten van de leerling en de kracht en kennis worden ten volle benut. De gemiddelde leerling bestaat niet en daarom moet er gestreefd worden naar individuele begeleiding voor ieder kind. Op school is dit praktisch onmogelijk maar door bijlessen te nemen kan het kind zich meer verrijken en de ware mogelijkheden ontdekken. 

 

2. Hiaten van het onderwijs invullen

Op oudercontacten benoemen leerkrachten vaak problemen over hoe de leerstof wordt verwerkt of waar het kind problemen mee heeft zoals met werkwoordspelling, automatiseren, samenvatten, ... . Vaak heeft de school zelf geen ruimte om daar iets verder mee te doen. Er worden wel remediëringstrajecten opgesteld maar de leerling moet deze meestal zelfstandig en zonder hulp doorploeteren. Het komt er meestal op neer dat jij als ouder of als leerling het zelf zal moeten oplossen.

Je hebt dan twee mogelijkheden: of je gaat als ouder aan de slag als je de leerstof zelf voldoende onder de knie hebt of je besteedt het uit. Het uitbesteden kan omdat je er zelf geen tijd of er de vaardigheden niet voor hebt maar vaak ook omdat je kind niet graag heeft dat de ouders zich bemoeien. Hierbij kan bijles zeker een oplossing vormen. 

 

3. Zelfvertrouwen en motivatie opkrikken

Op het eerste zicht lijkt bijles iets wat je zelfvertrouwen een deuk geeft. Je zoekt namelijk extra hulp voor dingen die je minder goed kan. Daar moet je proberen door kijken. Bijlessen geeft namelijk meer zelfvertrouwen! 

Er wordt gewerkt volgens de capaciteiten en snelheid van de jongere waardoor hij of zij met succes de leerstof, die voorheen onmogelijk bleek, begrijpt. Door telkens kleine successen te boeken tijdens de bijlessen krijgt de jongere meer en meer zelfvertrouwen in zijn of haar kunnen. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen ook nog eens opgekrikt als achteraf blijkt dat de successen van tijdens de bijlessen zich vertalen in successen op school. 

Door te werken aan het zelfvertrouwen verminderd daarbij ook de faalangst die ervoor zorgt dat leerlingen niet kunnen werken naar hun capaciteiten. Een win-win situatie toch? 

 

4. Stress in het gezin verminderen

Als er iets minder goed gaat op school willen ouders hun kind vaak zo goed en snel mogelijk helpen. Niet elk kind apprecieert dit en gaat vaak in conflict hierover. Ruzies over huiswerk maken, uitleg geven, faalangst en dergelijke zijn helemaal niet abnormaal in zo situaties. 

Volwassen zeggen vaak dat ze proberen om werk en privé gescheiden te houden. Dit is misschien ook goed van toepassing voor jongeren als we spreken over school en privé gescheiden houden. 

 

Door bijlessen te nemen, leg je de verantwoordelijkheid bij de bijlesgever. Je hoeft dan niet telkens zelf in conflict te gaan met je kind waardoor er meer rust en minder stress is thuis. 

 

5. Veranderen van school of richting

Vaak krijgen kinderen moeilijkheden met school als ze veranderen van school of richting. Ze moeten dan meestal zelfstandig leerstof inhalen waar ze geen les over hebben gekregen. Om deze achterstand weg te werken is het belangrijk om de juiste uitleg te krijgen bij de leerstof. Bijlessen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Je kind krijgt correcte leerstof en de achterstand wordt sneller weggewerkt waardoor de leerling sneller kan aansluiten bij de leerstof die gegeven wordt in de klas. 

 

6. Moeilijke situaties opvangen

In het leven van een gezin en de jongere doen zich soms situaties voor die het moeilijk maken voor het kind om zich te focussen op schoolse activiteiten. Denk hierbij aan het puber zijn, scheidingen, verhuizingen, overlijdens, liefdesverdriet, ... 

Deze situaties zorgen er vaak voor dat er een achterstand ontstaat terwijl de jongere wel degelijk de capaciteiten heeft. Het is zonde dat bepaalde leerlingen daardoor vaak hun jaar moeten opnieuw doen of moeten veranderen van richting.

 

Bijlessen en studiebegeleiding kunnen hierbij als redmiddel dienen om de achterstand toch op te halen. 

 

 

Ben je na het lezen van deze redenen op zoek naar goede bijlessen regio Gent, Drongen, Lievegem, Nevele, Landegem, Vinderhoute, Mariakerke of Merendree? Contacteer INzicht en maak een gratis en vrijblijvende afspraak. 

 

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Sandra
een maand geleden

Beste,
Ik kan jullie noch via mail, noch telefonisch bereiken.
Kan iemand mij contacteren voor informatie aub?
0477915592, met dank , Sandra Piessens